Huonekasvitsekkaus

Palmuvehka by niini

Nyt kun valo alkaa lisääntyä, on aika tarkistella myös huonekasvien kuntoa. Ja myös siksi, kun ei tuonne lumen alle oikein vielä pääse edes näkemään :)

Melkein kaikki ruukkukasvini ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Molemmat palmuvehkani ovat ryhtyneet oikein urakalla työntämään uutta alkua, samoin kovan onnen kiinanruusuni. Tätä viimeksi mainittua on kyllä taas syytä leikata, koska se kasvattaa noita oksiaan pitkälle ennenkuin lehtiä tulee sitten tupuksi sinne päähän. Jospa saisin sitä hieman haarautumaan. Aiemmin onnistuin siinä jo hieman. Joulukaktus näyttäisi myös kasvattavan kokoaan ja apostolinmiekka on ryhdistäytynyt. Jukkapalmu on jo pidemmän aikaa tehnyt uusia lehtiä, mutta vastapainoksi se tappoi toisen vartensa.

Kallat ovat olleet levossa nyt talven ajan, ja annan niiden vielä levätäkin. Yritän olla aloittamatta kastelua liian aikaisin, jotta ne eivät liian lämpimässä huoneilmassa venähtäisi ylipitkiksi, niinkuin viime keväänä kävi. Yritän ajoittaa niiden kasvun mahdollisimman lähelle yöpakkasten loppumista, jotta saan ne sopivassa kohdassa suoraan terassille kasvamaan koko kesäksi.

Amarylliksen aion myös nostaa kesäksi terassille oleskelemaan. Sielläpähän haistelee tuulia, kunnes syksyllä otan sen hetkeksi kuivumaan, ennen joulukasvatusta. Se onkin nyt kasvattanut itselleen komeat ja pitkät lehdet, vaikka en ole kastellut sitä kuin kerran tai kaksi kolmen kuukauden sisään.

Kaikki näyttää siis muuten oikein hyvältä, paitsi traakkipuun ja orkidean osalta. Traakkipuu on yhtäkkiä ryhtynyt tekemään kuolemaa, enkä yhtään keksi mistä se voisi johtua. Se vaan pudottaa alalehtiään (niinkuin normaalistikin), mutta ei tee yhtään uutta. Lisäksi vielä hengissä olevien lehtien kärjet ruskettuvat kovaa vauhtia. Tätä se ei ole ennen tehnyt.

Orkidean kanssa en vain tunnu onnistuvan. Täällä on varmaan liian pimeää sille. Tai vetoisaa. Juuret näyttävät hyviltä, mutta kukat kuihtuvat ja uutta ei näy. Kurjaa.

Kohtapuoliin voisi harkita multien ja parin ruukun vaihtoa ja sitten voisi alkaa jo lannoituksetkin. Olen siinä vähän huono, se meinaa aina unohtua. Siksi en voikaan käyttää mitään kasteluveden mukana annettavaa, vaan niitä multaan työnnettäviä tikkuja.

Kevään tunne lisääntyy koko ajan, aurinkokin paistaa :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s