Perunagate, osa 2

Aiemmin kesällä ilmeni ongelma perunoiden kanssa, joka laittoi epäilemään niiden selviytymistä ja hyvinvointia. 


Perunoiden varret kellastuivat ja kuihtuivat pois ihan tuosta noin vain. Ensin kävi mielessä perunarutto, mutta silloin lehdet olisivat tummentumeet ja varsissa olisi voinut näkyä sienirihmamaista kasvustoa. 

Lisäksi asiaa tarkastellessani huomasin, että saaveissa oli havaittavissa muurahaistomintaa. Kastelin saaveja reilusti päästäkseni muurahaisista eroon, mutta myös antaakseni kosteutta, jota maassa olevat perunat olisivat saaneet luonnollisesti. 

No nyt rohkaistuin (ja ehdin/kykenin) tarkastelemaan asiaa enemmän. Kumosin saavit ympäri tutkiakseni sisältöä. 


Hmm. Muurahaiset olivat tosiaan olleet asialla. Käytäviä löytyi ja jonkin verran myös muurahaisiakin. 


Mutta sitten alkoi löytyä jotain muutakin!


Ja kyllähän niitä siellä sitten olikin! Ainakin pari kapallista kaikenkaikkiaan. Ihan hyväkuntoisia näin päältä katsottuna, täytyy kokata ne tässä lähipäivinä. Tietysti hieman isompi sato oli toiveissa, mutta aina ei voi voittaa. 

Epäilen, että varsien näivettymisen syynä oli muurahaisten ja mahdollisen hetkellisen kuivuuden aiheuttama yhdistelmä. Ensi kesää ajatellen täytyy tehdä muutamia muutoksia. Jos käytän näitä saaveja uudelleen, niin ne täytyy nostaa maan pinnasta irti, jotta muurahaiset eivät pääse jatkamaan käytäviään saaviin. Perunat voisi istuttaa vielä vähän syvemmälle, pohjalla tuntui tilaa olevan. Ja ehkä voisin ajatella kokeilevani jotain perunalannoitetta. 

Onneksi ensi kesään on vielä aikaa, ehtii suunnitella lisää. 

Harmi, kun ensi kesään on vielä aikaa, tekisi mieli jo päästä hommiin. 

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Perunagate, osa 2

 1. Saavissa perunoiden kasvattaminen on aina vähän riskialtista tuloksen kannalta (koska se vaatii kasvattajalta tarkkuutta), joten mielestäni tuo perunasato on mainio! Itse laitoin viime kesänä yhden vaipan kiteet tehtostamaan perunasaavin vesivarastointia. Sato oli jotakuinkin samanmoinen kuin sinulla nyt, siemenperunoita oli alun perin neljä ja tilaa ruukussa parikymmentä litraa.

  Oletko muuten ehtinyt saada kauniisiin puulaatikoihisi pensaita? Kokemukseni mukaan ruusuangervo sopii niihin hyvin, tosin sitä pitää muistaa aina leikata, mikäli näyttää siltä, että taimet tahtovat ränsistyä.

  Tykkää

  • Tämä oli todellakin riskikokeilu, kun en kyennyt vauvamahan kanssa suuriin maanmuokkaustöihin. Nyt niitä vaippoja sitten olisi! :D Täytyy muistaa tuo ensi keväänä. Muistelen lukeneeni jonkun vinkin parvekeviljelystä, jossa 10 litran ämpäriin oli laitettu kolme siemenperunaa ja jokaisen alle yksi silakka lannoitteeksi. Mitäköhän muurahaiset olisivat siitä tykänneet!

   Pensaat on nyt hankittu, istutus on kesken. Sain kyllä hävitettäviä ruusuangervoja, mutta laitoin ne sittenkin toiseen paikkaan. Sain myös pieniä kiiltotuhkapensaan alkuja, ajattelin kokeilla niitä ja sitten löysin tarjouksesta jasmiketta, kokeilen myös sitä.

   Tykkää

 2. Ihan hyvä sato! Minulla kävi vähän sama juttu, että lavoissa pottujen varret vain yhtäkkiä hävisivät kellastuen. Tämä puutarhuri saa katsoa peiliin kastelun suhteen, välillä pääsi kuivuus yllättämään!

  Tykkää

  • Sen kastelun kanssa saa kyllä olla tarkkana! Itse olen siinä vähän huono, mutta tänä kesänä sadevettä riitti kyllä sen verran hyvin, että ei jäänyt siitä kiinni :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s