Olkiperunat

Sain keväällä ajatuksen kokeilla perunan kasvattamista oljessa. Kysymyshän on kateviljelystä, jossa materiaalivaihtoehtoja on monta. Minä valitsin oljen, koska sitä oli helpommin saatavilla isohkoa määrää kuin esimerkiksi ruohosilppua. 

Koska tämä on kokeilu, niin en ajatellut kasvattaa mitään isoa määrää. Joten päätin pystyttää eteläseinustalle kasvutunnelin, joka sopisi tarkoitukseen hyvin. Oljet eivät tunnelista lähtisi tuulen mukaan ja vesi kuitenkin pääsisi läpi. 

Olin muistaakseni nähnyt Strömsön puutarhaohjelmassa tästä vinkkiä ja vielä varmuudeksi lueskelin parista blogista kokemuksia. Perunat siis laitetaan vain maan päälle ja peitetään halutulla katteella. Katetta lisätään kasvun edetessä. Ja lopulta perunat kerätään katteen seasta. 

Kaikkina näinä vuosina, kun olen perunaa kasvattanut eri tavoin, olen aina kironnut sitä, ettei tämmöiselle pienpienviljelijälle löydy sopivaa määrää siemenperunaa. Aina niitä tuntuu olevan liikaa. Ja vaikka tälläkin kertaa olin etsinyt pienimmät pussit, niin silti tuli ruuhkaa. Lajikkeina on Siikli ja Mozart. Ja sitten tietysti vielä bongasin eräästä puutarhatapahtumasta jotain erikoisperunaa pikkupussin, mutta sen nimen olen jo unohtanut. 

Ripottelin perunat maan päälle suhteellisen tasaisin välein. Koska kevät nyt oli mitä oli, niin tämä tapahtui vasta toukokuun loppupuolella. Viime vuonnahan laitoin ensimmäiset jo huhtikuun alussa. Ei ole vuodet veljiä todellakaan. 

Sitten vaan olkea päälle ja kastelu. Ja odottelemaan. 

Noh, sitten alkoi ”kesä”. Lämpötilat laahasivat, yöpakkasia ja hallaa oli vielä kesäkuunkin aikana. Heitin perunoille jo mielessäni hyvästit. En pahemmin seuraillut tilannetta, koska mitään ei näyttänyt tapahtuvan. Lähemmäs kahta kuukautta on päästy, kun tänään huomasin, että siellähän on perunanvarsia! 

Olen kulkenut tunnelin ohi päivittäin ja silmäillyt olkien pintaa, mutta näin vain oljista itäneiden heinien kasvua. Ja muutamien apiloiden. Joten nyt iski kiirus! En ole lisännyt olkia, koska kuvittelin homman olevan jo menetetty. 


En uskaltanut kurkkia olkien alle, että miltä siellä näyttää, lisäilin vain varovasti olkia hentoisten varsien sekaan. Ja vetelin samalla vähän läpipäässeitä rikkiksiä pois. 

Kaipa tässä nyt saakin sitten vielä vähän jännittää. Vaikka perunat eivät vielä ole valmiita, niin voin jo nyt listata muutaman kohdan, mitä tekisin toisin ensi vuonna:

– tuolle alalle vähän vähemmän siemenperunoita

– perunat siisteihin riveihin, jotta olkien lisääminen olisi helpompaa

– paksumpi kerros olkia jo lähtötilanteessa. Silloin mahdolliset viileät ilmat eivät vaikuttaisi niin kovasti ja rikkakasvit tukahtuisivat varmemmin. 

Nämä nyt ainakin, katsotaan vielä lopputulos, tuleeko sieltä vielä lisäpointteja. 

Mainokset

8 ajatusta artikkelista “Olkiperunat

 1. Ohhoh! Sullahan on täällä erikoisia kokeiluja :) Siemenperunoiden isoja myyntieriä olen minäkin harmitellut joka vuosi. Nyt kahtena viime vuonna olen ostanut kaupan perunalaarista ihan tavallisen ruokaperunan (juu, yhden vain) ja istuttanut sen isoon laatikkoon. Ainakin viime kesänä toimi ihan hyvin.

  Pitäisi varmaan järjestää keväällä joku perunarinki ja jakaa isomman siemenperunapussin sisältö useammalle pienviljelijälle.

  Tykkää

  • Kiitos kommentista! Mä olen aina ollut vähän tämmöinen hupsu kokeilija. Näistä testailuista oppii aina kaikenlaista :) Puutarhan ei minun mielestä tarvitse aina olla niin vakava asia.

   Yhtenä vuonna minäkin hain kaupan laarista ja se oli kyllä hyvä ratkaisu. Taidan jatkossa tehdä taas niin. Ellen löydä tietäni perunarinkiin 😄 Tai eksy kokeilemaan jotain erikoislajiketta. Kongo kiinnostaisi 😆

   Tykkää

   • Taidanpa liittyä seuraamaan hauskoja kokeilujasi. :)
    Ehkä pitäisi kertoa siemenperunan myyjille tai pakkaajille toive pienemmistä eristä. Melkein saman hinnankin voisin maksaa kuin isommasta. Harmittaa vaan se hukkaan meno isossa erässä. En usko, että ollaan ainoat pikkueriä haluavat.

    Tykkää

   • Tervetuloa :) Tuota toivetta voisi tosiaan jakaa eteenpäin, koska parvekeviljelykin on kasvavaa, eikä siellä tarvita välttämättä edes kahta kiloa siemenperunoita.

    Tykkää

 2. Nyt jännätään, millainen sato tuolta löytyy. Minä löysin tänä keväänä Pirilän kukkatalosta 1 kg:n siemenperunapusseja. Se on ihan hyvä koko tällaiselle pienviljelijälle.

  Tykkää

  • Ensi viikolla aion käydä oljet läpi! Ja tietysti sitten tänä vuonna, kun en niitä Pirilästä etsinyt, niin siellä on ollut. Ensi vuonna koluan kyllä kaikki mahdolliset paikat läpi!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s