Esikasvatus vesiviljelyssä

Sain viime syksynä lahjaksi Tregrenin Genie sisäpuutarhan, jossa ensin pidin yrttejä vesiviljelyssä kaupasta oston jälkeen, mutta myöhemmin päätin kokeilla siementen idättämistä vesiviljelyllä. Täytin kasvatussäiliön kosteutta pidättävällä Seramis-savirouheella ja heitin sekaan punabasilikan, suippopaprikan ja jonkun pikkuchilin siemeniä.

Basilikat itivät nopeasti, ihan parissa päivässä. Sirkkalehtiä ilmestyi joka päivä lisää näkyviin.

Sitten noin viikon päästä kylvöstä myös paprikat alkoivat itää, chilit antoivat vieläkin odotuttaa itseään. Mutta sitten tuli pysähdys. Hyvässä kasvussa olleet basilikat vain lakkasivat kasvamassa ja muutama jopa kuihtui tai näivettyi paikoilleen. Parin päivän päästä sama kävi parille paprikanalullekin. Mietiskelin, että mikäköhän tässä nyt oli vikana ja päättelin, että vesiviljelyssä ehkä ravinteiden tarve tulee esiin hieman aiemmin, kuin kylvömullan kanssa. Joten heitin veteen vesiviljelyyn tarkoitetun ravinnepussin.

Ja kappas! Parin päivän päästä kasvu jatkui taas. Basilikat ovat edelleen hidaskasvuisia ja suurin osa edelleen sirkkalehtivaiheessa, mutta paprikat innostuivat todella.

Ne rehevöityivät ja vahvistuivat hyvin. Basilikojen kohdalla veikkaan, että tällä hetkellä ongelman aiheuttaa lämpö, tai paremminkin sen puute. Kohtapuoliin nostelen tuosta nuo paprikat multapotteihin ja sitten kokeilen versojen idättämistä. Ehkä auringonkukkaa, retiisiä, hernettä. Basilikoja kokeilen sitten kesällä kasvihuoneessa uudestaan.

2 ajatusta artikkelista “Esikasvatus vesiviljelyssä

  1. Paprikat näyttävät varsin terhakoilta. Basilika tuntuu olevan aika hidas kasvamaan. Olisi kiva joskus kokeilla lämpömattoa idätyksissä. Minulla on basilikaa ihan multaan kylvettynä ja sirkkalehtien jälkeen varsinaisten lehtien tulo kesti tosi pitkään.

    Tykkää

    • Basilikat tuntuvat kyllä olevan todella hitaita! Pitkään ne jöröttivät tuossa vaiheessa, sitten yhtäkkiä tuli joku kasvupyrähdys ja nyt taas kasvu on seisahtunut. Mietin, että pitäisiköhän tässäkin kasvatusvaiheessa latvoa basilikaa rohkeammin, koska ”täysikasvuisinakin” ne tykkäävät runsaasta leikkaamisesta. Paprikat kyllä tykkäävät tästä kasvatustavasta, ovat todella hyvässä vaiheessa. Lämpömatto olisi kyllä kiva, itse olen paremman puutteessa käyttänyt kylpyhuoneen lattialämmitystä apuna :D

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s